fbpx

6 NAJVEČJIH PREDNOSTI UŽIVANJA KOLAGENA

Kolagen je najpogostejša beljakovina v telesu. Je glavna sestavina vezivnih tkiv, ki sestavljajo več telesnih delov, vključno s tetivami, sklepnimi vezmi, kožo in mišicami.

Kolagen ima veliko pomembnih funkcij, vključno z zagotavljanjem strukture naši kože in krepitvijo kosti.

V zadnjih letih je postal zelo priljubljen kolagen v obliki dopolnila. Večina teh dopolnil oz. dodatkov je hidrolizirana, kar pomeni, da se je kolagen razgradil, kar omogoča lajšo absorpcijo. Obstaja tudi več živil, ki jih lahko jeste, da povečate vnos kolagena, vključno s svinjsko kožo in juho iz kosti.

Uživanje kolagena ima lahko številne koristi za zdravje, od lajšanja bolečin v sklepih do izboljšanja zdravja kože. Ta članek bo obravnaval šest zdravstveno podprtih prednosti uživanja kolagena za zdravje.

1. Lahko izboljša zdravje kože

Kolagen je pomemben sestavni del vaše kože. Ima vlogo pri krepitvi naše kože, poleg tega lahko koristi pri njeni elastičnosti in hidrataciji. S starostjo naše telo namreč proizvaja manj kolagena, kar vodi do suhe kože in nastanka gub.

Vendar pa je več raziskav pokazalo, da lahko dodatki, ki vsebujejo kolagen, pomagajo upočasniti staranje naše kože z zmanjšanjem gub in izsušenosti kože.

V eni izmed raziskav so ženske, ki so osem tednov jemale dodatek, ki je vseboval 2,5 – 5 gramov kolagena, imele manj izsušeno kožo in znatno povečano elastičnost kože v primerjavi s tistimi, ki tega dodatka niso jemale. Druga raziskava je pokazala, da je pri ženskah, ki so 12 tednov pile napitek z dodatkom kolagena, nastopila povečana hidracija kože in znatno zmanjšanje globine gub v primerjavi s kontrolno skupino. Učinke dodatka kolagena na zmanjšanje gub so pripisali njegovi sposobnosti, da telo spodbudi, da sam proizvaja kolagen.

Poleg tega lahko uživanje kolagenskih dopolnil spodbuja proizvodnjo drugih beljakovin, ki pomagajo strukturirati našo kožo, vključno z elastinom in fibrilinom.

Obstaja tudi veliko trditev na podlagi anekdot, da so dodatki kolagena koristni za preprečevanje aken in drugih kožnih stanj.

2. Pomaga lajšati bolečine v sklepih

Kolagen pomaga ohranjati celovitost vašega hrustanca, gumijastega tkiva, ki ščiti vaše sklepe. S tem, ko se količina kolagena v telesu s starostjo zmanjšuje, hkrati narašča tveganje za razvoj degeneracijskih sprememb v sklepih, tudi bolezni, kakršna je osteoartroza.

Nekatere študije so pokazale, da lahko jemanje kolagenskih dopolnil pomaga lajšati simptome osteoartritisa in na splošno zmanjša bolečino v sklepih.

V eni od študij je 73 športnikov, ki so 24 tednov uživali po 10 gramov kolagena dnevno, občutilo znatno zmanjšanje bolečine v sklepih (med hojo in mirovanjem) v primerjavi s skupino, ki je ni jemala. V drugi raziskavi so različne skupine odraslih 70 dni jemale po dva grama kolagena dnevno. Tisti, ki so jemali kolagen, so občutili močno zmanjšanje bolečine v sklepih in so se bolje vključili v telesne aktivnost kot tisti, ki ga niso jemali.

Raziskovalci so sklenili, da se dodatek v obliki kolagena lahko nabira v hrustancu in spodbudi naša tkiva k proizvodnji kolagena. Menijo, da to lahko vodi do manjših vnetij v sklepih, boljše podpore sklepov in zmanjšanja bolečin. Če želite jemati kolagenski dodatek z namenom koriščenja njegovih protibolečinskih učinkov, študije kažejo, da morate pričeti z odmerkom 8–12 gramov na dan.

3. Lahko prepreči težave s kostmi

Naše kosti so večinoma narejene iz kolagena, kar jim daje strukturo in pomaga, da ostanejo močne. Kot že rečeno se s staranjem v našem telesu slabša stanje kolagena, s tem pa tudi kostne mase. To lahko privede do resnih težav, kot je osteoporoza, za katero je značilna nizka kostna gostota in je povezana z večjim tveganjem zloma kosti.

Študije so pokazale, da ima lahko uživanje kolagena v telesu določene pozitivne učinke, ki pomagajo zavirati razpad kosti, kar sicer vodi v osteoporozo.

Prva raziskava: ženske so celo leto jemale bodisi dodatek kalcija v kombinaciji s 5 grami kolagena bodisi dodatek kalcija brez kolagena. Na koncu študije so imele ženske, ki so jemale dodatek kalcija in kolagena, v krvi bistveno nižjo koncentracijo beljakovin, ki spodbujajo razpad kosti, v primerjavi s tistimi, ki so jemale le kalcij.

Druga raziskava je pokazala podobne rezultate pri 66 ženskah, ki so 12 mesecev jemale 5 gramov kolagena na dan. Ženske, ki so jemale kolagen, so imele povečano mineralno kostno gostoto (MKG) tudi do 7% v primerjavi z ženskami, ki niso uživale kolagena. MKG je merilo količine mineralov (npr. kalcija) v naših kosteh. Nizka MKG je povezana s šibkimi kostmi in razvojem osteoporoze.

Rezultati so obetavni, vendar je potrebnih še več študij na ljudeh, preden bo mogoče potrditi vlogo dodatka kolagena pri zdravju kosti.

4. Lahko poveča mišično maso

Med 1–10% mišičnega tkiva sestavlja kolagen. Ta protein je potreben za ohranjanje močnih mišic in njihovega pravilnega delovanja.

Študije kažejo, da dodatki kolagena pomagajo povečati mišično maso pri ljudeh s sarkopenijo, upadom mišične mase, do katere pride s starostjo.

Raziskava v dolžini 12-ih tednov je vključevala 27 slabotnih moških, ki so vsak dan jemali 15 gramov kolagena. V primerjavi z moškimi, ki so se ukvarjali s telesno vadbo, a niso jemali kolagena, so pridobili bistveno več mišične mase in moči.

Raziskovalci so sklenili, da lahko uživanje kolagena spodbuja sintezo mišičnih beljakovin, kot je kreatin, in lahko spodbuja tudi rast mišic po vadbi.

5. Spodbujanje zdravje srca

Strokovnjaki so dognali, da lahko jemanje dodatka kolagena pomaga zmanjšati tveganje za nastanek srčnih obolenj.

Kolagen zagotavlja strukturo naših arterij; krvnih žil, ki prenašajo kri iz srca v preostali del telesa. Brez zadostne količine kolagena lahko arterije postanejo šibke in krhke. To lahko privede do ateroskleroze, bolezni, za katero je značilno zoženje arterij. Ateroskleroza lahko vodi do srčnega infarkta in možganske kapi.

V eni izmed raziskav je 31 zdravih odraslih oseb šest mesecev jemalo 16 gramov kolagena na dan. Na koncu raziskave so imeli občutek znatnega zmanjšanja togosti arterij v primerjavi z začetkom jemanja prehranskega dodatka. Poleg tega se je pri njih zvišala raven »dobrega« HDL holesterola v povprečju za 6%! HDL je pomemben dejavnik tveganja za srčna obolenja, vključno z aterosklerozo.

6. Druge koristi za zdravje

Kolagen lahko ima tudi nekatere druge zdravstvene koristi.

Lasje in nohti: Jemanje kolagena lahko poveča trdnost nohtov, saj preprečuje njihovo krhkost. Poleg tega lahko spodbuja večjo rast las in nohtov.

Zdravje črevesja: Čeprav ni znanstvenih dokazov, ki bi podprli to trditev, nekateri zdravniki spodbujajo uporabo dodatka kolagena za zdravljenje prepustnosti črevesja ali sindroma puščajočega črevesja.

Zdravje možganov: Nobena raziskava ni proučevala vloge kolagenskih dodatkov na zdravje možganov, vendar nekateri trdijo, da izboljšujejo razpoloženje in zmanjšujejo simptome tesnobe.

Izguba teže: Nekateri so mnenja, da lahko uživanje kolagenskih dopolnil spodbuja izgubo teže in hitrejšo presnovo.

Živila, ki vsebujejo kolagen

Kolagen najdemo v vezivnih tkivih živali. Tako so na primer vir kolagena piščančja koža, svinjska koža, govedina in ribe. Živila, ki vsebujejo želatino, kot je juha iz kosti, prav tako zagotavljajo kolagen. Želatina je namreč beljakovinska snov, pridobljena iz kolagena po kuhanju. Potrebnih bi bilo več raziskav, da ugotovimo, ali uživanje hrane, bogate s kolagenom, dejansko pomaga povečati kolagen v telesu.

Kolagen v hrani se s pomočjo prebavnih encimov razgradi na posamezne aminokisline in peptide, v prehranskih dopolnilih pa je že razgrajen oz. hidroliziran, zato bi se naj absorbiral učinkoviteje kot kolagen v živilih.

Magičnost kolagena

Jemanje kolagena je povezano s številnimi pozitivnimi vplivi na zdravje. Dodatek kolagena lahko na primer izboljša zdravje naše kože, saj zmanjšuje gube in izsušenost kože. Jemanje kolagena lahko tudi pomaga povečati mišično maso, prepreči izgubo kosti in lajša bolečine v sklepih.

Mnogo ljudi je poročalo tudi o številnih drugih prednostih uživanja kolagena. Tudi mnogo živil v naši prehrani vsebuje kolagen, vendar še ni znano, če imajo na naš organizem enake koristi kot kolagenski dodatki. Kolagen v obliki prehranskega dopolnila je na splošno varen, dokaj enostaven za uporabo in ga je vsekakor vredno poizkusiti zaradi njegovih koristnih lastnosti.

Kolagen je na voljo tudi v naši spletni trgovini (tukaj).

Morebitni neželeni učinki kolagena

Trenutno ni znanih nekih posebnih tveganj zaradi jemanja kolagena. Nekatera prehranska dopolnila vsebujejo običajne alergene na hrano, kot so ribe, školjke in jajca. Ljudem z alergijami na vsebino izdelka odsvetujemo uporabo, da preprečijo alergijske reakcije. V nekaterih primerih lahko kolagen povzroča neželene učinke, kot so slab okus v ustih, zgaga in občutek polnosti, sicer pa je povsem zdrav za vse ljudi.

Ta prispevek je bil objavljen v Nekategorizirano. Označi povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja