fbpx

ČRNI BISER V PRAHU – AKTIVNO OGLJE IN NJEGOVI UČINKI

Aktivno oglje je črni prah brez vonja, ki se pogosto uporablja na urgenci za zdravljenje prevelikih odmerkov zdravil in mamil. S svojo lastnostjo absorbiranja toksinov nudi široko paleto uporabe v zdravilne in kozmetične namene.

Pregrevanje naravnih virov ogljika kot je les, proizvaja aktivno oglje. Črni prah preprečuje absorbcijo strupov v želodcu tako, da se veže nanje. Telo ne more absorbirati oglja in zato toksini, ki se vežejo na oglje, skozi blato zapustijo naše telo.

Predstavili bomo načine uporabe aktivnega oglja in njegove koristi.

Kaj sploh je aktivno oglje?

Pojavlja se v različnih oblikah, vključno s prahom. Gre za drugačno snov od tiste, ki jo najdemo v opeki ali zoglenelih kosih hrane.

Skozi izdelavo aktivnega oglja ta dobiva izjemno absorpcijo, kar mu omogoča, da se veže na molekule, ione ali atome in jih na ta način odstranjuje iz raztopljenih snovi. Izdelava aktivnega oglja vključuje segrevanje materialov z visokim deležem ogljika (les, šota, kokosove lupine, žagovina) na zelo visoke temperature.

Ta postopek “aktivacije” odstranjuje oglje iz prej absorbiranih molekul in ponovno sprošča mesta vezave. Ta postopek tudi zmanjšuje velikost pore v oglju in naredi več lukenj v vsaki molekuli, zato poveča celotno površino. Posledično ima ena čajna žlička aktivnega oglja večjo površino kot nogometno igrišče.

Možnosti uporabe aktivnega oglja

Spodaj si lahko preberete nekaj koristnih načinov uporabe tega magičnega črnega prahu.

1. Zdravje ledvic

Aktivno oglje lahko pomaga pri delovanju ledvic s filtriranjem neprebavljenih toksinov in zdravil.

Naj bi bilo še posebej učinkovito pri odstranjevanju toksinov, ki izhajajo iz sečnine, glavnega stranskega produkta prebave beljakovin.

2. Črevesni plini

Aktivno oglje se uporablja tudi pri nabiranju plinov v črevesju, saj tekočine in plini, ujeti v črevesju, zlahka preidejo skozi milijone drobnih lukenj v aktivnem oglju, postopek aktivacije oglja pa jih lahko nevtralizira.

Ni posebej predpisanega načina kako ga zaužiti za potrebe odstranjevanja črevesnih plinov, vendar Evropska agencija za varnost hrane priporoča zaužitje vsaj 1 g 30 minut pred in po vsakem obroku.

3. Filtracija vode

Ljudje že dolgo uporabljajo aktivno oglje kot naravni vodni filter. Tako kot v črevesju in želodcu lahko aktivno oglje nase veže in absorbira vrsto strupov, zdravil, virusov, bakterij, gliv in kemikalij, ki jih najdemo v vodi.

V centrih za ravnanje z odpadki izvajalci prav tako pogosto uporabljajo zrnca aktivnega oglja za del procesa filtracije. Na desetine produktov za filtriranje vode je zasnovanih tudi za domačo rabo z uporabo ogljikovih kartuš, s katerimi vodo očistimo toksinov in nečistoč.

4. Diareja

Zaradi njegove uporabe za absorbcijo v prebavilih pri predoziranju mamil in zastrupitvah nekateri predlagajo aktivno oglje tudi za zdravljenje driske.

5. Beljenje zob in zdravje ust

Na trgu obstajajo številni produkti za beljenje zob, ki vsebujejo aktivno oglje.

Ti izdelki za ustno zdravje imajo različne učinke, kot so:

  • protivirusni,
  • antibakterijski,
  • protiglivični,
  • razstrupitveni učinek.

6. Nega kože

Raziskovalci poročajo, da lahko aktivno oglje na površino kože veže mikro delce kot so umazanija, prah, kemikalije, toksini in bakterije, kar nam omogoča, da jih lažje odstranimo.

7. Deodorant

Na voljo so različni deodoranti z aktivnim ogljem. Oglje lahko absorbira vonjave in škodljive pline, zato je idealno kot deodorant za pazduho, za uporabo v čevljih in celo hladilniku.

Poročajo tudi, da lahko aktivno oglje absorbira odvečno vlago in nadzoruje vlažnost na mikro ravni.

8. Zdravljenje kožnih okužb

Veliko različnih zdravnikov tradicionalne medicine iz vsega sveta uporablja prah z aktivnim ogljem iz kokosovih lupin za zdravljenje mehkih tkiv, kot so kožne okužbe.

Aktivno oglje ima lahko antibakterijski učinek, saj absorbira škodljive mikrobe iz ran.

9. Uporabe v medicinske namene

Aktivno oglje je že dalj časa znanstveno odobreno za nujno zdravljenje predoziranja ali zastrupitve, zaradi močne sposobnosti čiščenja strupov pa nekateri zagovorniki predlagajo aktivno oglje za zdravljenje mnogih drugih zdravstvenih stanj. Čeprav napitki z aktivnim ogljem lahko pomagajo odstranjevati toksine iz telesa, nihče ne bi smel poskušati zdraviti predoziranja ali zastrupitve doma; to je naloga zdravnikov.

Ta prispevek je bil objavljen v Nekategorizirano. Označi povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja