fbpx

PRIŽGIMO ZELENO LUČ GLUKOZAMINU! MEDICINA POTRJUJE: NARAVA ZMAGUJE

Glukozamin je osnovni gradnik hrustanca, tiste magične blazinice, ki v sklepih preprečuje trenje med kostmi.

Z leti se začne v hrustancu pojavljati pomanjkanje glukozamina, ki je sicer telesu lasten. Hrustanec se prične obrabljati in posledično moramo sami poskrbeti za njegovo tvorbo. To pa je samo eden od razlogov zakaj bi morali poskrbeti za dodaten vnos glukozamina v telo.

Preko raznoraznih medijev lahko naletimo na mnogo informacij s strani prodajalcev o pozitivnih učinkovinah glukozamina. Kaj pa o njem menijo strokovnjaki?

Kaj je glukozamin?

Igra ključno vlogo pri gradnji hrustanca, zato ga mnogi ljudje jemljejo kot dopolnilo za zdravljenje artritisa in osteoartroze. Pojavlja se kot naravna tekočina okoli sklepov, v živalskih kosteh, kostnem mozgu, školjkah in glivah. Za pripravo prehranskih dopolnil pridobiva iz lupin školjk, v laboratorijih pa ga izdelujejo tudi v sintetični obliki.

Glukozamin se pojavlja v številnih oblikah in čeprav so si tvorbe med sabo podobne, imajo lahko različne učinke, kadar jih uživamo v obliki prehranskega dodatka.

V nekaterih prehranskih dopolnilih se lahko kombinira z drugimi sestavinami, vključno s hondroitin sulfatom, MSM ali hrustancem morskega psa.

Hondroitin je podobna snov kot glukozamin in ga naravno najdemo tudi v sklepih.

Pri nakupu dodatkov je priporočljivo, da to storite pri preverjenih ponudnikih, saj izdelki nekaterih prodajalcev glukozamin sulfata ne vsebujejo vedno sestavin, navedenih na njihovi etiketi.

Njegova funkcija

Glukozamin je ključnega pomena za gradnjo hrustanca. Hrustanec je prožno, žilavo vezivno tkivo, ki ga najdemo v mnogih delih telesa. To čvrsto gumijasto tkivo deluje kot oblazinjenje na koncih dolgih kosti, kjer le-te tvorijo sklep.

S staranjem lahko hrustanec postane manj prožen in se lahko nenehno razkraja. Obstaja kar nekaj dokazov, da lahko glukozamin ta proces upočasnjuje.

Nekateri znanstveniki menijo, da je žveplo v glukozaminu koristno za zdravje hrustanca. Žveplo je potrebno vnesti v hrustanec, da ga zgradimo in popravimo. Seveda glukozamin igra pomembno vlogo pri vgradnji žvepla v hrustanec.

Z staranjem posameznika v telesu pada raven glukozamina. Posledično se skozi čas znatno slabša zdravje sklepov.

Prehranska dopolnila

Nekateri ljudje jemljejo glukozamin za bolečine v sklepih.

Po podatkih nacionalne raziskave iz Združenih držav Amerike (Nacionalni center za dopolnilno in alternativno medicino, 2007) je bilo ugotovljeno, da je kar 17,7 odstotka odraslih v ZDA redno uživalo eno izmed prehranskih dopolnil.

Od tega jih je 19,9 odstotka vzelo glukozamin, ki je bilo je drugo najbolj priljubljeno prehransko dopolnilo takoj za ribjim oljem (oz. omega 3 ali DHA), ki ga je uživalo 37,4 odstotka tistih, ki so jemali dodatke.

Ali nam lahko pomaga?

Mnogi ljudje jemljejo glukozaminske dodatke za osteoartrozo (OA), predvsem pa OA kolka ali kolena.

Nekatere študije kažejo, da ima lahko glukozamin naslednje učinke:

 • Zmanjšanje z osteoartritisom povezane bolečine, togosti in otekanja v sklepih.
 • Izboljšanje stanja pri osebah z osteoartritisom kolena ali kolka.
 • Stalno lajšanje simptomov do 3 mesece po tem, ko nekdo preneha z zdravljenjem.

Dodatni razlogi, zakaj uživati glukozamin

Ameriški nacionalni inštitut za zdravje navaja naslednje razloge, zakaj ljudje uporabljajo izdelke z glukozaminom:

 • osteoartritis (OA)
 • glavkom
 • izguba teže
 • intersticijski cistitis (sindrom bolečega mehurja)
 • bolečine v čeljusti
 • bolečine v sklepih, kot so bolečine v kolenu
 • bolečine v hrbtu
 • multipla skleroza (MS)
 • HIV in aids

Glukozaminske dodatke uporabljajo tudi ljudje s kronično vnetno črevesno boleznijo (KVČB) in ulceroznim kolitisom.

Morebitna tveganja

Na ameriškem nacionalnem inštitutu za zdravje ugotavljajo, da je glukozamin sorazmeroma varen, če ga jemljemo po priporočilu, saj so stranski učinki zelo redki; le nekaj ljudi je imelo blage posledice vključno z zaspanostjo, kožnimi reakcijami in glavobolom.

Ljudje z astmo morajo glukozamin uporabljati previdno, saj je bil pri nekaterih ljudeh povezan z oteženim dihanjem, prav tako ljudem z alergijo na školjke svetujemo, naj se izogibajo tej vrsti dodatka glukozamina.

Učinek glukozamina med nosečnostjo ali dojenjem pa ni znan, zato ga v tem času ni priporočljivo uporabljati.

Ta prispevek je bil objavljen v Nekategorizirano. Označi povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja