fbpx

VSE, KAR MORATE VEDETI O KOENCIMU Q10: 9 POMEMBNIH PREDNOSTI

Koencim Q10, poznan tudi kot CoQ10, je spojina, ki pomaga ustvarjati energijo v naših celicah.

Naše telo sicer samo proizvaja koencim Q10, vendar se njegova proizvodnja s starostjo običajno zmanjšuje. Na srečo lahko koencim Q10 zaužijete tudi preko dodatkov ali hrane.

Zdravstvena stanja, kot so bolezni srca, možganske motnje, diabetes in rak, so povezana z nizko stopnjo koencima Q10. Veliko raziskav je namreč pokazalo, da ima koencim  Q10 številne zdravstvene koristi.

Kaj je koencim Q10?

CoQ10 je spojina, ki jo telo ustvarja in shranjuje v mitohondrije naših celic.

Mitohondriji so zadolženi za proizvodnjo energije. Prav tako ščitijo celice pred oksidativnimi poškodbami in bakterijami ali virusi, ki povzročajo bolezni.

Koencim Q10 je prisoten v vsaki celici telesa. Vendar pa so najvišje koncentracije v organih z največjimi potrebami po energiji, kot so srce, ledvice, pljuča in jetra.

Proizvodnja koencima Q10 se s starostjo zmanjšuje, zato te sestavine starejšim ljudem pogosto primanjkuje.

Raziskave so pokazale, da Q10 v našem telesu igra več ključnih vlog.

 • Ena njegovih glavnih funkcij je pomagati ustvarjati energijo v naših celicah.
  Sodeluje pri izdelavi adenozin trifosfata (ATP), ki sodeluje pri prenosu energije znotraj celic.
 • Njegova druga ključna vloga je, da služi kot antioksidant in ščiti celice pred oksidativno škodo.
  Prevelike količine prostih radikalov vodijo do oksidativne škode, kar lahko moti redno delovanje celic in posledično povzroča veliko zdravstvenih težav. Glede na to, da se ATP uporablja za opravljanje vseh telesnih funkcij in oksidativna škoda uničuje celice, ni presenetljivo, da so nekatere kronične bolezni povezane z nizko stopnjo koencima Q10.

Spodaj navajamo seznam 9 glavnih prednosti koencima Q10.

 1. Zdravljenje odpovedi srca

Q10 lahko pomaga pri zdravljenju odpovedi srca z izboljšanjem delovanja srca, povečanjem proizvodnje ATP in omejevanjem oksidativnih poškodb.

 1. Povečanje plodnosti

Antioksidativne lastnosti koencima Q10 lahko pomagajo izboljšati kakovost semenčic in zmanjšati upad števila in kakovosti jajčec pri ženskah.

 1. Mladostna koža

Z nanašanjem neposredno na kožo, lahko koencim Q10 zmanjša poškodbe, ki so posledica izpostavljenosti soncu in poveča antioksidativno zaščito. Dodatek koencima Q10 lahko pomaga tudi pri zmanjševanju tveganja za nastanek kožnega raka.

 1. Zmanjšanje glavobolov

Dodatek koencima Q10 lahko pomaga preprečevati in zdraviti migrene, saj povečuje delovanje mitohondrijev in zmanjšuje vnetja.

 1. Lažje izvajanje telesne vadbe

Na izvajanje vadbe lahko vplivajo oksidativni stres in mitohondrijska disfunkcija. CoQ10 lahko pomaga zmanjšati oksidativne poškodbe, spodbuja sposobnost vadbe in zmanjša utrujenost.

 1. Pomoč pri sladkorni bolezni

Dodatek koencima Q10 lahko pomaga povečati občutljivost na inzulin in izboljša raven sladkorja v krvi.

 1. Pomembna vloga pri preprečevanju raka

Q10 igra ključno vlogo pri zaščiti celične DNK in obstoju celic, ki sta močno povezani s preprečevanjem in ponovitvijo raka.

 1. Odlična rešitev za možgane

Dokazano je, da Q10 ščiti možganske celice pred oksidativnimi poškodbami in zmanjšuje delovanje škodljivih spojin, ki lahko vodi do možganskih bolezni.

 1. Zaščita pljuč

Koencim Q10 lahko zmanjša oksidativne poškodbe in vnetja, ki povzročajo bolezni pljuč.

Ta prispevek je bil objavljen v Nekategorizirano. Označi povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja