fbpx

ZLATO V PRAHU – VELIKE SKRIVNOSTI KURKUME

Kurkuma se danes pojavlja povsod – kot začimba v smutijih, barvilo v karijih, juhah, pojavlja se celo v čajih.

A zakaj bi kurkumo uporabljali le v kulinariki? Številne kulture se je že od nekdaj poslužujejo v zdravilne namene. S kurkumo si pomagajo pri zdravljenju ureznin in opeklin, lajšanju prebavnih težav, služi jim za izboljšanje krvnega obtoka in zdravljenje prehlada. Tradicionalno se kurkuma uporablja tudi v kitajski in indijski medicini za zdravljenje artritisa. Toda, ali si zlato-rumeni prah resnično zasluži toliko pozornosti?

Preberite si naslednje vrstice in se prepričajte o tem.

Spoznajmo kurkumo

Kurkumo pridobivajo iz stebla rastline Curcuma longa in jo nato zmeljejo v prah, izvira pa iz Indije in obstaja že tisočletja. Curcuma longa pa ne raste le v Indiji, temveč tudi v Indoneziji, gojijo jo na jugu Kitajske ter na Javi in je sorodna družini ingverja. Ključna sestavina kurkume je posebna spojina imenovana kurkumin.

Imate težave z vnetji v telesu? Kurkuma bo prava rešitev!

Več študij je pokazalo, da ima kurkuma oz. natančneje kurkumin protivnetne lastnosti in vpliva na odzive imunskega sistema. Kurkumin lahko koristi pri preprečevanju kroničnega vnetja, ki je odgovorno za nastanek: 

– artritisa, vnetne bolezen sklepov;
– depresije in tesnobe, ki sta povezani z vnetji v možganih;
– srčne bolezni, ki je posledica vnetne reakcije na kopičenje maščobnih oblog v vaših arterijah;
– raka, pri katerem je vnetje sestavni del napredovanja tumorja.

Kurkuma pa ni le učinkovito protivnetno sredstvo. Poleg tega, da ima pozitivne učinke na delovanje možganov, vpliv na zdravje srca in ožilja ter lahko upočasni napredovanje rasti rakavih celic, pa je kurkuma koristna za številne druge vidike celotnega organizma. 

7 primerov, zakaj kurkumo upravičeno imenujemo zlati prah

 

1# Prva pomoč za športnike

Kurkuma se toplo priporoča tudi športnikom, saj lahko pomaga pri akutnem ali kratkoročnem vnetju sklepov, ki so posledica intenzivne vadbe. S kurkumo lahko pomagamo preprečiti vnetje ali vsaj lajšati bolečine in preprečiti nastanek kroničnega vnetja ter s tem razvoj bolezni. Študija iz leta 2006 je sicer pokazala, da je kurkuma pri preprečevanju vnetja sklepov učinkovitejša kot pri zmanjšanja vnetja sklepov.

Če se poslužujemo kurkume, tam ta lahko pomaga pospešiti tudi okrevanje po vadbi; lahko je namreč koristna pri preprečevanju t.i. zapoznele bolečine v mišicah. V študiji iz leta 2017 so ugotovili, da so imeli udeleženci, ki so se zdravili s kurkuminom, manj splošne bolečine v mišicah kot tisti, ki se niso. Še več, kurkuma je veliko bolj prijazna telesu kot raba nesteroidnih protivnetnih zdravil, ki imajo lahko neželene stranske učinke, kot so razjede na želodcu ali zgaga.

2# Potrjujemo sklep: kurkuma je dobra za vsak sklep! 🙂

3# Pomaga pri upočasnitvi staranja

Se sprašujete kako lahko kurkuma vpliva na staranje? Tako, da upočasni krajšanje telomerov. Telomere najdemo na koncu vsakega kromosoma in pomagajo celicam pri delitvi. Vsakič, ko se celica deli, telomeri postajajo krajši in krajši, dokler jih ne moremo več deliti.

4#  Lajšanje prebavnih težav

V Indiji je kurkuma poznana kot čistilno sredstvo, zato se pogosto uporablja tudi za pomoč pri prebavi.

5# Ugoden vpliv na spomin in koncentracijo

Študija iz leta 2018 je pokazala, da so udeleženci, ki so dvakrat na dan zaužili 90 miligramov kurkumina, opazili izboljšanje spomina in sposobnosti koncentracije. Te vedenjske in kognitivne koristi bi naj bile povezane z zmanjšanjem nabiranja plakov in zapletov v predelu možganov, ki regulira razpoloženje in spomin.

6# Zdravje kože

Do zdaj smo že spoznali, da ima sončno-rumena začimba mnoge protivnetne, protimikrobne in antioksidativne lastnosti. Čeprav gre za razmeroma nov način zdravljenja kože v zahodnem svetu, pa kurkuma v Indiji že stoletja služi tudi kot zdravilna učinkovina za mnoge težave s kožo. Uporablja se tako za celjenje ran, boj proti ekcemom, zmanjšanje kožnih brazgotin, posvetlitev kože, obrambo pred poškodbami sonca in že omenjenimi znaki staranja.

7# Pomiritev luskavice

Luskavica je avtoimunska bolezen, pri kateri vnetje povzroči, da se kožne celice nalagajo druga na drugo, kar ustvarja luskaste zaplate, ki so nagnjene k razpokanju in krvavitvam. Kurkumin, primarna učinkovina, ki jo najdemo v kurkumi, vsebuje protivnetne encime, ki se lahko borijo proti celični proizvodnji in zmanjšajo te neprijetne kožne zaplate.

Študije so pokazale, da lahko kurkumin znotraj prehranskega dopolnila zmanjša simptome luskavice v 9–12 tednih.

Opozorilo: Visoki odmerki kurkume lahko delujejo kot sredstvo za redčenje krvi in povzročajo motnje v želodcu, zato pazljivo z uživanjem kurkume, če jemljete sredstva za redčenje krvi, kot je Aspirin, če se odpravljate na operacijo, če ste noseči ali če imate bolezen žolčnika.

Ta prispevek je bil objavljen v Nekategorizirano. Označi povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja